top of page

En fyra Chopin, tack!

Chopin - Ballad nr. 1 i G moll op. 23
Liszt - Ballade nr. 2 i H moll S. 171
Chopin - Ballad nr. 2 i F dur op. 38
Beach - Ballade op. 6

Paus

Saariaho - Ballad
Chopin - Ballad nr. 3 i Ab dur op. 47
Barber - Ballade op. 46
Chopin - Ballad nr. 4 i F moll op. 52

Chopins fyra ballader anses vara bland de mest utmanande styckena i pianospelandets standardrepertoar. Termen ballad användes av Chopin själv som dansant mellanstycke men dess repetitiva inslag ger antydan om medeltida 
balladrötter. 

 

Kompositionsformen kan ses som en kort musikalisk berättelse som avhandlar de starkaste av känslor. Från desperation till extas, det storslagna till det introverta, med lidelsen och längtan alltid centralt.

 

Huruvida Chopin var inspirerad av diktaren Adam Mickiewics är omdiskuterat men inte att Chopins skapande inspirerade bland andra Liszt och Brahms. Med det här timslånga programmet vill jag utforska balladen som kompositionsform, hur olika kompositörer inspirerade av Chopin tagit sig an musikformen. Chopins fyra varvas med fyra ballader av Frans Liszt, Amy Beach, Kaija Saariaho respektive Samuel Barber.

 

De åtta styckena berättar varsin historia och under min vägledning får publiken utforska hur balladen i dessa kompositörers händer tydligt följer 1800-talets romantiska ideal. 

För att ladda ner programpresentationen som pdf, klicka på ikonen nedan.

bottom of page